Usluge

Vježbe opuštanja i relaksacije – Autogeni trening

Tempo našeg života je iz dana u dan brži, a stres je postao naša svakodnevnica. Posljedice stresa, nažalost, ne osjetimo odmah i to nas zna zavarati da je sve u redu pa i povremene simptome ne shvatamo ozbiljno i ne bavimo se njihovim otklanjanjem. Ukoliko ste u potrazi za tehnikom koja vas može brzo opustiti i posljedice stresa svesti na minimum, onda je Autogeni trening tehnika koja vam može olakšati život i zaštiti vaš organizam od brojnih psihosomatskih bolesti.

Autogeni trening jedna je od najraširenijih, naučno dokazanih metoda opuštanja.

Sadrži autosugestije kojima izazivamo opuštanje na fizičkoj i psihičkoj razini. Pomaže nam da se bolje nosimo sa stresom, ublažava njegove posljedice te povoljno utiče na čitav niz psihosomatskih oboljenja poput glavobolje, bolova u leđima, poteškoća sa spavanjem i sl.

Autogeni trening razvio je berlinski psihijatar i prof.dr.Johannes Heinrich Schultz (1884 – 1970). Utvrdio je da je osjećaj opuštanja moguće postići i na autogeni način, tj. uz pomoć uputa koje sami sebi zadajemo.

Za usvajanje autogenog treninga potrebno je vrijeme i svakodnevna vježba koja se strpljivim ponavljanjem sve više skraćuje do momenta kada je za izvođenje treninga potrebno samo nekoliko minuta, na bilo kojem mjestu, u bilo koje vrijeme i u bilo kojim uvjetima. Za uspjeh treninga je neophodno dosljedno i redovno provođenje formulacija koje ćete savladati uz pomoć učitelja.

Iako postoje mnoge knjige i priručnici u kojima je opisana tehnika autogenog treninga, preporučuje se svladavanje tehnike treninga uz učitelja u manjim ili većim grupama. Prilikom treninga učitelj naglas izgovara formule a polaznici nastoje doživjeti to što je sugerisano. Kako bi se dobili određeni efekti, najvažnije je dovesti se u stanje pasivne koncentracije koja nam daje otvorenost prema primanju sugestija.

Tehnika autogenog treninga zahtijeva strpljenje i poštovanje vlastitog tempa u kojem se dešavaju procesi promjene. Neko će efekte treninga doživjeti u prvom danu vježbanja netko nakon nekoliko susreta, što je vrlo individualno. Autogeni trening je potrebno raditi pet puta dnevno, tako da se u mislima od riječi do riječi ponavljaju formule po strogom određenom redoslijedu, dobivene od učitelja.

Spektakularno je otkriće da čovjek promjenom svojih misli, riječi ili emocija može mijenjati okolnosti koje privlači u svoj život. Što znači da smo sami odgovorni za kreiranje svog života. Nekada je dovoljno promijeniti samo misli, pa da se cjelokupno naše stanje promijeni. Sami stvaramo svijet u kojem živimo, a u tom stvaranju nam pomažu brojne tehnike. Autogeni trening je jedna od njih i vodi nas do spoznaje koliko smo moćni stvaraoci svog svijeta.

Autogeni trening je jedan od najkreativnijih oblika samopomoći.

 

Cilj obuke autogenog treninga je da učitelj autogenog treninga osposobi svoje klijente da postanu sami sebi najbolja podrška tj. da pomoću tehnike treninga nauče živjeti svoj život kao zdrav, miran, sretan, zadvoljan i opušten čovjek bez obzira na vanjske okolnosti. Uz pomoć autogenog teninga možemo graditi skladne odnose sa samima sobom kao i okolinom, naučiti nositi se sa svim događajima koji nam dolaze na naš put i osvijestiti da je svaki događaj samo jedno novo iskustvo i naša prilika za novi rast. Da sklad u odnosima proizlazi iz nas a nikako iz drugih koji nas okružuju.

Osjećate da je ovo prava tehnika za vas?

Ja vas čekam da uđemo u svijet duboke relaksacije zajedno!

Vaša Azra