Najave

Autogeni trening i vježbe relaksacije – Beč

Kada: Od 14.12. svake druge srijede od 18-20h – Familien und PartnerInnen beratung
Od 20.02. svaki utorak od 18-20h – Favoritenstrasse 31/1, 1040 Wien

Gdje: Familien und PartnerInnen beratung, Friedrichsplatz 1, 1150 Wien
Favoritenstrasse 31/1, 1040 Wien

Cijena: 15€ po terminu
Klijenti savjetovališta plaćaju 10€ po terminu

 

Tempo našeg života je iz dana u dan brži, a stres je postao naša svakodnevnica. Posljedice stresa, nažalost, ne osjetimo odmah i to nas zna zavarati da je sve u redu pa i povremene simptome ne shvatamo ozbiljno i ne bavimo se njihovim otklanjanjem.

Ukoliko ste u potrazi za tehnikom koja vas može brzo opustiti i posljedice stresa svesti na minimum, onda je Autogeni trening tehnika koja vam može olakšati život i zaštiti vaš organizam od brojnih psihosomatskih bolesti.

Prijavite se na jedinstveni program autogenog treninga koji se održava na maternjem jeziku (bosanski, srpski, hrvatski), a koji vodi Azra Bekić, certificirana učiteljica Autogenog treninga, NLP Master Trainer, terapeutska savjetnica i coach.

Autogeni trening uključivao je identifikaciju uvjerenja i obrazaca, grupne meditacije, grupne vježbe, kao i odbacivanje starih navika u ponašanju i usvajanje novih, boljih. Vježbe kroz koje nas je Azra vodila tokom naših osam sesija su mi pomogle da postanem usređenija osoba i da definitvno nastavim sa usvajanjem i drugih tehnika iz neuro-lingvističkog programiranja. Verujem da je i Azra uživala u radu sa nama u grupi, a naročito onda kada su polaznici autogenog treninga pokazali da su zaista usvojili prave vještine i da su napredovali. Naglasio bih da ovaj autogeni trening donosi izuzetno pozitivan uticaj na ljude koji ga pohađaju i volio bih da vidim kako naredni polaznici izlaze sa pozitivnim stavom prema ovoj vrsti treninga. Alija Dervić

Autogeni trening jedna je od najraširenijih, naučno dokazanih metoda opuštanja.
Sadrži autosugestije kojima izazivamo opuštanje na fizičkoj i psihičkoj razini. Pomaže nam da se bolje nosimo sa stresom, ublažava njegove posljedice te povoljno utiče na čitav niz psihosomatskih oboljenja poput glavobolje, bolova u leđima, poteškoća sa spavanjem i sl.

Autogeni trening razvio je berlinski psihijatar i prof.dr.Johannes Heinrich Schultz (1884 – 1970). Utvrdio je da je osjećaj opuštanja moguće postići i na autogeni način, tj. uz pomoć uputa koje sami sebi zadajemo.

Za usvajanje autogenog treninga potrebno je vrijeme i svakodnevna vježba koja se strpljivim ponavljanjem sve više skraćuje do momenta kada je za izvođenje treninga potrebno samo nekoliko minuta, na bilo kojem mjestu, u bilo koje vrijeme i u bilo kojim uvjetima. Za uspjeh treninga je neophodno dosljedno i redovno provođenje formulacija koje ćete savladati uz moju pomoć.

Na autogenom treningu počela sam da upoznajem samu sebe, da postajem važna sama sebi, da sebi ugađam i da se volim. Nisam više plačljiva, prestrašena, izgubljena. Radujem se svakom susretu i kući se vratim opuštena i puna pozitivne energije. Hvala Azra! Jadranka Džigumović

Iako postoje mnoge knjige i priručnici u kojima je opisana tehnika autogenog treninga, preporučuje se savladavanje tehnike treninga uz učitelja u manjim ili većim grupama.
Prilikom treninga učitelj naglas izgovara formule a polaznici nastoje doživjeti to što je sugerisano. Kako bi se dobili određeni efekti, najvažnije je dovesti se u stanje pasivne koncentracije koja nam daje otvorenost prema primanju sugestija.

Tehnika autogenog treninga zahtijeva strpljenje i poštovanje vlastitog tempa u kojem se dešavaju procesi promjene. Neko će efekte treninga doživjeti u prvom danu vježbanja netko nakon nekoliko susreta, što je vrlo individualno.
Autogeni trening je potrebno raditi nekoliko puta dnevno, tako da se u mislima od riječi do riječi ponavljaju formule po strogom određenom redoslijedu, dobivene od učitelja.

Spektakularno je otkriće da čovjek promjenom svojih misli, riječi ili emocija može mijenjati okolnosti koje privlači u svoj život. Što znači da smo sami odgovorni za kreiranje svog života. Nekada je dovoljno promijeniti samo misli, pa da se cjelokupno naše stanje promijeni.

Sami stvaramo svijet u kojem živimo, a u tom stvaranju nam pomažu brojne tehnike. Autogeni trening je jedna od njih i vodi nas do spoznaje koliko smo moćni stvaraoci svog svijeta.

Kako je meni Autogeni trening pomogao? Umjesto što pažnju usmjeravam prema van, okrenula sam pažnju ka unutra i u sebi potražila podršku i ljubav. Već dugo godina se borim sa nervozom, strahom i nestrpljivošću, kroz ovaj trening se sve to u velikoj mjeri smanjilo. Naučila sam kako da oklop straha od budućnosti skinem sa sebe živim sad i ovdje. Autogeni trening je zahtijevao puno strpljenja i ponavljanja, a prije AT strpljenje je za mene bio veliki izazov. Ranije sam se vodila time da sve mora biti sad i odmah, što brže, nemam vremena za odmaranje, a to sve je jako iscrpilo moje tijelo. Uz domaće zadatke uspjela sam samu sebe disciplinirati, da svaki dan imam vrijeme za sebe, strpljenje mi se povećalo i osvijestila sam važnost „ovdje i sad“. Sve to se pozitivno odrazilo i na moje tijelo. Adela Jakubović

Autogeni trening je jedan od najkreativnijih oblika samopomoći.

Cilj obuke autogenog treninga je da vas, kao vaš coach, usmjerim ka tome da postanete sami sebi najbolja podrška tj. da pomoću tehnike treninga naučite živjeti svoj život kao zdrav, miran, sretan, zadvoljan i opušten čovjek bez obzira na vanjske okolnosti.

Uz pomoć autogenog teninga možemo graditi skladne odnose sa samima sobom kao i okolinom, naučiti nositi se sa svim događajima koji nam dolaze na naš put i osvijestiti da je svaki događaj samo jedno novo iskustvo i naša prilika za novi rast. Da sklad u odnosima proizlazi iz nas a nikako iz drugih koji nas okružuju.

Jako je ugodno raditi u maloj grupi, jer imamo mogućnost da se bolje opustimo i intimnije doživimo i podijelimo s drugima stečena iskustva. Ja bih posebno naglasila korist svakog novog treninga, jer se znanje i vještina primjene naučenih tehnika produbljuje i kumulira. Na taj način postaje lakše primijeniti ovu tehniku opuštanja – ili pak rada na konkretnoj temi – u svakodnevnom životu. Sa Azrom je jako ugodno raditi i svako ima priliku da s njom nauči i neke druge stvari. I izuzetno je korisno što nesebično želi da podijeli svoje znanje i iskustvo sa grupom. – Jasmina Haračić

Osjećate da je ovo prava tehnika za vas?

Svoju prijavu možete poslati na mail [email protected]

Seanse ćemo prilagoditi vašim interesima i potrebama, a svaki susret je prilika za rad na vašim ličnim temama. Svoju pažnju tokom susreta poklanjam u potpunosti vama i vaša sam podrška na putu ka kreiranju života kakvog želite živjeti.

Grupe su sastavljene od max. 15 polaznika i savjetujem da svoje mjesto obezbijedite na vrijeme prijavom na mail ili lično u savjetovalištu.

Veselim se vašem dolasku i novim zajedničkim iskustvima!

Azra Bekić